Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Το πρώτο ΦΕΚ του νεοελληνικού κράτους ουσιαστικά αποτελεί το διάγγελμα του Όθωνα προς τους έλληνες. Είναι γραμμένο και στα γερμανικά!

Ναύπλιο, 16 Φεβρουαρίου 1833. 

Όθων, ελέω Θεού, βασιλεύς της Ελλάδος προς τους Έλληνας

EΛΛHNEΣ ! !

Προσκεκλημένος από την εμπιστοσύνην των ενδόξων και μεγαλοψύχων μεσιτών, δια της κραταιάς βοηθείας των οποίων απεπερατώσατε ενδόξως τον της καταστροφής πόλεμον τον υπέρ το δέον παρεκταθέντα, προσκεκλημένος προσέτι και από την ιδίαν σας ελευθέραν εκλογήν, αναβαίνω εις τον θρόνον της Ελλάδος δια να εκπληρώσω όσας υποχρεώσεις ανέλαβα δεχθείς το προσφερθέν μοι βασιλικόν στέμμα, τόσον προς εσάς, όσον και προς τας μεσιτευούσας μεγάλας Δυνάμεις.


Δια μακρού και φονικού πολέμου θυσιάζοντες εκουσίως τα μέγιστα και πολυτιμότατα αγαθά σας, ανεκτήσατε την πολιτικήν σας ύπαρξιν και ανεξαρτησίαν, τον θεμελιώδη όρον της ευτυχίας και ευημερίας παντός έθνους, και δια της ηρωικής σας ευτολμίας αναδειχθήτε άξιοι απόγονοι των μεγάλων προγόνων σας, των οποίων η δόξα από το σκότος των αρχαιοτάτων αιώνων μέχρι τούδε διαυγάζει με απαραμείωτον λαμπρότητα αλλ’ έως τώρα στερείσθε ακόμη τους καρπούς του ενδοξότατου αγώνας σας. Οι αγροί σας είναι ερημωμένοι, η βιομηχανία σας αποκεντρωμένη, το εμπόριο σας το άλλοτε τόσον ακμάζον, εις πτώσιν. Εις μάτην υπό την αιγίδα της ειρήνης επερίμεναν οι τέχναι και επιστήμαι την ώραν, καθ’ ην ήθελε ταις συγχωρηθή να επανέλθωσιν εις την αρχαίαν πατρίδα των.

Αναβαίνων εις τον θρόνον της Ελλάδος δίδω την πάνδημον βεβαίωσιν του να προστατεύσω ευσυνειδήτως την θρησκείαν σας, να διατηρώ πιστώς τους νόμους, να διανέμεται η δικαιοσύνη προς ένα έκαστον και να διαφυλάττω ακέραια δια της θείας βοηθείας, εναντίον οποιουδήποτε την ανεξαρτησίαν σας, τας ελευθερίας σας και τα δικαιώματά σας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου